Проучване: Куркумин за подобряване на сърдечно-съдовото здраве

Проучване: Куркумин за подобряване на сърдечно-съдовото здраве

Редица научни изследвания установяват, че куркуминът, полифенолно съединение, влизащо в състава на куркумата (Curcuma longa), притежава редица ползи за човешкото здраве.

Полезното съединение представлява все по-голям интерес в научната общност, като понастоящем има повече от 8000 рецензирани статии относно неговите терапевтични свойства. Известно е, че освен антиоксидантните и противовъзпалителни ефекти на куркумина, полифенолът може да окаже терапевтичен ефект при различни здравословни състояния като метаболитни заболявания, рак, артрит, болест на Алцхаймер и др.

Скорошно проучване изследва ефекта от приема на куркумин върху сърдечно-съдовото здраве при пациенти с коронарна болест на сърцето.

Учени провеждат рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано клинично проучване, което е публикувано в „Иранския журнал за фармацевтични изследвания“ (Iranian Journal of Pharmaceutical Research). По време на 8-седмичното проучване 33 пациенти с коронарна болест на сърцето са разпределени на случаен принцип да приемат 4 капсули куркумин от 500 mg / ден или плацебо в допълнение към конвенционалната си терапия за лечение на заболяването. Резултатите показват, че при лицата, които приемат добавката с куркумин се наблюдава значително намаляване на серумните нива на „лошия“ LDL-холестерол и триглицеридите в сравнение с изходното им ниво.

Авторите на изследването отбелязват, че куркуминът е потенциално природно средство за намаляване на нивата на холестерола и триглицеридите. Куркуминът може да бъде добро допълнение към хранителния режим, насочен към насърчаване на здравето на сърцето.

Източник:

– https://www.naturalproductsinsider.com/heart-health/curcumin-improves-heart-health

Какво е вашето мнение?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *