Противовирусни свойства на куркумина

Проучване: Противовирусни свойства на куркумина

Изследване, публикувано в „Журнал за обща вирусология“ (Journal of General Virology), показва, че куркуминът, биоактивно съединение, влизащо в състава на куркумата (Curcuma longa), може да има инхибиращ ефект върху вируса на трансмисивния гастроентерит (TGEV). Учените установяват също, че при по-високи дози съединението унищожава напълно вирусните частици. Главен автор на проучването е д-р Лилан Сие (Dr. Lilan Xie) от Института по биоинженерство в Ухан, Китай.

Инфекцията с „TGEV“ причинява тежко заболяване при животни като прасета, което се характеризира с диария, тежка дехидратация и смърт. За да определят потенциалните антивирусни свойства на куркумина, изследователският екип третира експериментални клетъчни линии с различни концентрации на съединението, преди те да бъдат заразени с вируса „TGEV“. Учените откриват, че по-високите концентрации на куркумин водят до значително намаляване на броя на вирусни частици в клетъчната култура.

Изследването предполага, че куркуминът оказва своето унищожително действие върху вируса посредством няколко различни механизма на действие: чрез директно унищожаване на вирусните частици, преди те да са в състояние да заразят клетката-гостоприемник, чрез интегриране във вирусната обвивка и неговото „деактивиране“ и чрез промяна на метаболизма на клетките за предотвратяване на проникването на вируса.

Доказано е, че куркуминът инхибира репликацията на някои видове вируси, включително вируса денга, хепатитен вирус тип B и вируса Зика“, отбелязва д-р Сие.

Предишни проучвания установяват също, че съединението има редица значими биологични ефекти, включително антитуморна, противовъзпалителна и антибактериална активност. Учените решават да използват куркумин в своето изследване, тъй като той има изявени противовирусни свойства, както и безопасен профил на употреба.

Понастоящем медицината е изправена пред големи трудности при превенцията и контрола на вирусните заболявания, особено когато не са налични ефективни ваксини. Традиционната китайска медицина и нейните активни съставки са ценни при разработката на потенциални антивирусни лекарства поради техните предимства, като липсата на сериозни странични ефекти от техния прием“ отбелязват изследователите.

Необходими са допълнителни проучвания, за да се оцени инхибиторният ефект на куркумина върху вирусните частици и да се изследват потенциалните механизми на действие на биоактивното съединение. Тези изследвания могат да допринесат за разработката на ново противовирусно средство, което да намери приложение и при лечението на вирусни инфекции, които засягат хората. Проведените изследвания показват, че куркуминът има потенциал за подобряване на цялостното здраве на човешкия организъм и за предпазването му от различни вирусни заболявания.

Източник:

– https://www.news-medical.net/news/20200717/Study-reveals-antiviral-effects-of-curcumin.aspx

Какво е вашето мнение?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *