Антидиабетните свойства на куркумина

Антидиабетните свойства на куркумина

Куркумата (Curcuma longa) представлява жълто-оранжева подправка, която е неизменна част от традиционните ястия на много азиатски страни. От векове тя се използва както в кулинарията, така и за подобряване на човешкото здраве.

Смята се, че основното полифенолно съединение в куркумата, наречено куркумин, е източникът на много от нейните ползи за здравето. Повечето изследвания до момента са фокусирани именно върху това биоактивно вещество и неговите терапевтични ефекти.

Учените смятат, че куркуминът притежава свойства, които помагат за намаляване на възпалението и оксидативния стрес, които са основни фактори при здравословни състояния като захарен диабет. Поради тази причина изследователите насочват своето внимание върху ефектите на съединението при хора, страдащи от това заболяване. [1]

Авторите на рецензиран доклад, публикуван в журнала „Комплиментарна и алтернативна медицина, базирана на научни доказателства“ (Evidence-based Complementary and Alternative Medicine), разглеждат над 200 научни статии относно връзката между диабета и куркумина. Резултатите показват, че биоактивното съединение може да окаже положителен ефект при хората с диабет чрез различни механизми на действие, включващи предотвратяване на инсулиновата резистентност и регулиране на нивата на холестерола. [2] Някои от основните ползи от приема на куркумин при захарен диабет включват:

Регулиране на нивата на кръвната захар

Едно от полезните свойства на куркумина се изразява в това, че може да помогне при регулирането на нивата на кръвната захар.

Проучвания при животни показват, че полезното вещество може да окаже положителен ефект както върху нивата на кръвната захар, така и върху инсулиновата чувствителност.

Приемът на полифенола може да допринесе за поддържане на нормалните нива на глюкоза в кръвта, но са необходими допълнителни проучвания при хора, които да потвърдят неговия ефект.

Превенция на захарния диабет

Много изследвания предполагат, че куркуминът може да играе важна роля при профилактиката на диабета.

Проучване, публикувано в медицинския журнал „Грижа при диабет“ (Diabetes Care) установява, че хора с преддиабетно състояние, които примат куркумин в продължение на 9 месеца, са по-малко склонни към развитието на диабет тип 2 от тези, приемащи плацебо. Авторите на изследването отбелязват, че биоактивното съединение подобрява функцията на бета-клетките, които са отговорни за производството на инсулин в панкреаса. [3]

Тези открития показват, че приемът на куркумин може да помогне на хората, предразположени към диабет, да забавят или предотвратят развитието на заболяването.

Предотвратяване на усложнения, вследствие на диабета

Освен изброените ползи от куркумина, според учените биоактивното съединение може да допринесе за намаляване на риска или тежестта на някои усложнения, свързани с диабета:

 • Поддържа функциите на черния дроб

  При много от пациентите с диабет се наблюдават увреждания, засягащи здравето на черния дроб.

  При лабораторни тестове върху гризачи с диабет, които приемат куркумин, се установява, че те са по-малко склонни към развитието на чернодробни заболявания, отколкото животните, които не приемат полифенолното съединение.

 • Регулира нивата на холестерол и поддържа сърдечно-съдовото здраве

  В проучване при 63 пациента с остър коронарен синдром, които приемат ниска доза от 45 mg / ден куркумин в продължение на 2 месеца, се установява, че биоактивното съединение намалява нивата както на общия, така и на „лошия“ (LDL) холестерол. [2]

  Диабетът увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, като според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (Centers for Disease Control and Prevention) именно те са основна причина за преждевременна смърт сред пациентите с това заболяване. Чрез регулиране на нивата на LDL-холестерола, куркуминът допринася за поддържането на сърдечно-съдовото здраве.

 • Предпазва от диабетна невропатия

  Високите нива на кръвната захар могат да доведат до увреждане на нервите, което лекарите наричат невропатия. Автономната невропатия засяга функциите на тялото, върху които човек няма съзнателен контрол, като храносмилането. Периферната невропатия може да доведе до болка и изтръпване на ръцете и краката.

  Някои проучвания предполагат, че куркуминът може да допринесе за предотвратяването на определени усложнения на диабетната невропатия, включително: проблеми с очите; гастропареза, която забавя или спира движението на храната през храносмилателната система; когнитивни дефицити, които засягат умствената дейност.

Известно е, че при хората с диабет зарастването на рани може да отнеме много време, което води до по-висок риск от инфекция. Тези фактори могат да доведат до тежки усложнения. Някои изследвания в лабораторни условия показват, че куркуминът може да доведе до по-бързо зарастване на раните, което може да бъде от ползва за пациентите, страдащи от диабет.

Освен това изследователите установяват, че куркуминът регулира Т-клетъчния отговор на организма, което е част от неговия имунен отговор. Това откритие предполага, че полифенолното вещество може да подобри действието на имуномодулиращите лекарства, които лекарите предписват за лечението на диабет тип 1. [4]

Доказано е, че биоактивното съединение може да окаже благоприятен ефект върху човешкото здраве. Понастоящем куркуминът и неговите свойства са обект на редица научни изследвания, които подлагат на анализ неговите ползи както при заболявания като диабет, така и при множество други здравословни състояния.

Източници:

1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/317721#turmeric-and-diabetes
2. Zhang DW, Fu M, Gao SH, Liu JL. Curcumin and diabetes: a systematic review. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:636053. doi:10.1155/2013/636053
3. Chuengsamarn S, Rattanamongkolgul S, Luechapudiporn R, Phisalaphong C, Jirawatnotai S. Curcumin extract for prevention of type 2 diabetes. Diabetes Care. 2012;35(11):2121-2127. doi:10.2337/dc12-0116
4. Castro CN, Barcala Tabarrozzi AE, Winnewisser J, et al. Curcumin ameliorates autoimmune diabetes. Evidence in accelerated murine models of type 1 diabetes. Clin Exp Immunol. 2014;177(1):149-160. doi:10.1111/cei.12322

Какво е вашето мнение?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *