Невропротективен потенциал на куркумина

Проучване: Невропротективен потенциал на куркумина

Куркуминът представлява полезен полифенол, който влиза в състава на куркумата. Биоактивното съединение е известно с това, че носи редица ползи за човешкото здраве, включително:

    Куркума

  • Противовъзпалителни свойства;
  • Антиоксидантни ефекти;
  • Подкрепя сърдечно-съдовото здраве;
  • Потенциална противоракова активност и др.

Ново проучване установява, че комбинацията от куркумин и пречистено етерично масло от куркума може да подобри пространствената памет и да окаже защитен ефект срещу увреждащото действие на невротоксините.

Изследванията показват, че излагането на невротоксини, като алуминий, засяга сериозно мозъчното здраве. Основни източници на алуминий са съдовете за готвене, козметиката, антиперспирантите и някои фармацевтични продукти.

Този невротоксин може да премине през кръвно-мозъчната бариера и да окаже негативен ефект върху централната нервна система.

Хроничната експозиция на невротоксини може да предизвика невровъзпалителен отговор и повишен оксидативен стрес, което да увеличи риска от мозъчни увреждания.

Излагането на алуминий има основна роля в развитието на редица невродегенеративни нарушения, като болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон и множествена склероза.

За съжаление алуминият е широко разпространен токсин и експозицията ни на невротоксина е неизбежна в нашето ежедневие“, обяснява д-р Бени Антони (Dr. Benny Antony), директор на компания за природни екстракти.

Проучване относно невропротекривния ефект на куркумина

Настоящото проучване, публикувано в научния журнал „BioMed Research International“, изследва ефекта от приeма на куркумин и пречистено етерично масло от куркума при гризачи. Учените назначават приема на 25 mg куркумин и 50 mg от етеричното масло на kg телесно тегло дневно в продължение на 45 дни.

невропротективенРезултатите показват, че приемът на тази комбинация предотвратява когнитивните увреждания, вследствие на експозицията на алуминий. Освен това учените отбелязват, че терапията с добавките подобрява значително пространствената памет, както и повишава нивата на антиоксиданти.

Авторите смятат, че техните открития могат да допринесат за разработването на иновативна терапия срещу редица често срещани невродегенеративни заболявания.

Куркуминът е известен с възможността си да се свързва с метали като алуминий, осигурявайки невропротективен ефект“, обяснява водещият изследовател и докторант Дейвид Банджи (David Banji).

Той подчертава недостатъците от ниската бионалничност на куркумина и как това може да намали неговата ефективност. Именно затова е важно съединението да се приема под формата на хранителна добавка със значително подобрена усвояемост от организма.

Възможността за осигуряване на ефективна защита на мозъчните функции чрез приема на природни продукти е наистина впечатляваща. Куркуминът може да подобри мозъчното здраве по напълно естествен начин, без опасност от нежелани странични ефекти. Това от своя страна може да допринесе за поддържане на здравето на редица хора, засегнати от различни невродегенеративни заболявания.

Източник:

www.nutraingredients-usa.com/Article/2021/03/16/Study-supports-curcumin-s-neuroprotective-potential

Какво е вашето мнение?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *