Кукруминът подобрява оралното здраве

Проучване: Куркуминът подобрява оралното здраве

Куркуминът представлява биоактивно съединение, което влиза в състава на куркумата (Curcuma longa). Този куркуминоид е известен с това, че носи множество ползи за човешкото здраве, като често се приема поради неговия изразен противовъзпалителен ефект.

Учени провеждат предварително клинично изпитване, което изследва ефекта на определени метаболити на куркумина върху възпалителните заболявания на устната кухина. Резултатите от проучването са публикувани в научния журнал „Hindawi“.

Изпитването се провежда при малка група пациенти, които страдат от гингивит (възпаление на венците) и афти (язви в устата). Участниците приемат екстракт от куркумин, който представлява формула с тетрахидрокуркуминоиди (THCs) – метаболити, които се получават от куркумина, с цел да определят неговия ефект върху прогресията на оралните заболявания.

Както при язвите в устата, така и при възпалението на венците, ако не се провежда активно лечение може да се развият по-тежки здравословни състояния, включително проблеми със зъбите и тяхната загуба.

След триседмичен прием на две таблетки за дъвчене от 100 mg от екстракта дневно при пациентите с афти се наблюдава значително намаляване на лезиите. Участниците с гингивит са с подобрено състоянието на венците, включително подобрен външен вид, както и намалено кървене и възпаление.

И при двете групи се съобщава за облекчаване на симптомите като болка, изтръпване, възпаление и сухота в устната кухина.

Резултатите от това проучване разкриват, че метаболитите на куркумина ефективно намаляват паренето, зачервяването и възпалението, вследствие на афтите, като същевременно облекчават болката в гърлото“, отбелязват изследователите.

Въпреки че в проучването липсва плацебо група, авторите описват констатациите като сериозни предварителни доказателства, които са важна стъпка за провеждането на бъдещи проучвания относно тези свойства на метаболитите на куркумина.

Освен това учените подчертават резултатите от предишни изследвания, които установяват, че локалното приложение на гел формула с THCs може да облекчи клиничните симптоми на оралната левкоплакия – бели петна или лезии в устната кухина, които могат да се превърнат в злокачествени образувания.

В проучване с 8 пациенти, на които се прилага локален гел за период от 3 седмици, се наблюдава значително намаляване на усещането за парене. Въпреки че тези резултати са базирани на изпитване при малка група от участници, забележителните хистологични подобрения при пациентите насърчават провеждането на бъдещи дългосрочни проучвания.

Откриването на природни средства за подобряване на състоянието на пациентите, засегнати от заболявания, за които не са налични ефективни лекарствени терапии, продължава да бъде наша основна цел“, отбелязват изследователите. „Особено удовлетворяващо е, когато при клиничните изпитвания не се наблюдават нежелани странични ефекти и терапиите могат да бъдат леснодостъпни за пациентите.

Източници:

https://www.nutraceuticalsworld.com/contents/view_breaking-news/2021-01-25/clinical-evidence-suggests-potential-oral-benefits-for-curcumin-extract

Zarrelli, Armando, Majeed, Muhammed, Majeed, Shaheen, Nagabhushanam, Kalyanam. Efficacy and Safety of Tetrahydrocurcuminoids for the Treatment of Canker Sore and Gingivitis 2020. https://doi.org/10.1155/2020/6611877

Какво е вашето мнение?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *