Куркумин при нараняване на гръбначния мозък

Куркумин при нараняване на гръбначния мозък

Куркуминът е биоактивно съединение, влизащо в състава на куркумата (Curcuma longa). Той е известен със своите терапевтични свойства, включващи противовъзпалителни и противоракови свойства. Освен познатите ефекти на куркумина, учените откриват, че това полезно съединение може да окаже по-добър ефект от някои лекарства при лечението на травми на гръбначния мозък.

Научен доклад, публикуван в журнала „Международни неврологични проучвания“ (Neurology Research International), разглежда ефекта на куркумина при увреждания на гръбначния мозък. Според изследователите във всички проучвания, сравняващи ефекта на куркумина с този на кортикостероидите, се установява, че природното съединение превъзхожда действието на лекарствените средства.

Неговите положителни ефекти се дължат на това, че потиска свръхекспресираното възпаление, което е основният причинител на увреждането на тъканите в гръбначния мозък. Първичното нараняване е последвано от физическо въздействие, което уврежда някои аксони. Това задейства появата на други възпалителни процеси, които водят до загубата на аксони и до сензомоторни увреждания.

Смята се, че куркуминът помага на организма да се пребори както с първичното, така и с вторичното възпаление, както и че помага за предотвратяване на травмите на гръбначния мозък и по други начини, подобни на ефекта му при борбата с рака.

Известно е, че куркуминът стимулира регенеративните стволови клетки и стимулира възстановителните процеси на увредената нервна тъкан с помощта на нервните стволови клетки чрез стимулиране на тяхната пролиферация.

Изследователи от Калифорнийския университет в САЩ разработват хранителен режим, обогатен с куркума и докозахексаенова киселина (DHA), който помага на плъхове с увредени гръбначни връзки да запазят способността си да ходят. Хирургичната намеса може да предотврати допълнителното увреждане на тъканта и да облекчи налягането в нея, но не може да поправи щетите, нанесени върху клетките и нервните влакна. Хранителната добавка с куркумин  може да помогне за възстановяване на нервните клетки и да подпомогне поддържането на неврологичната функция при дегенеративни увреждания на шията.

Учените доказват, че куркуминът има толкова добър ефект при такъв тип увреждания, колкото 14 различни лекарствени средства.

Остава въпросът дали обаче по-безопасното лечение с куркумин ще бъде предпочетено пред кортикостероидите или оперативната намеса? Най-вероятно не, тъй като естествените вещества като куркумина не подлежат на патентоване, което означава, че не носят печалба на големите фармацевтични компании и те нямат интерес към тях. В САЩ например, това затруднява финансирането и провеждането на клинични изпитвания, необходими за получаване на одобрение за ползване от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA). Същото се случва и с контролните органи в други страни по света. Въпреки това, пациентите с увреждания на гръбначния мозък могат да използват хранителната добавка с куркумин като допълваща терапия към своето лечение. Куркуминът има толкова много ползи за здравето, че е една от най-популярните добавки за превенция и лечение на множество заболявания.

Източник:

– https://www.worldhealth.net/news/curcumin-may-be-better-drugs-treating-spinal-cord-injuries/

Какво е вашето мнение?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *