Куркумин при проблеми с паметта

Кукруминът подобрява паметта и настроението

Куркумата е известна с това, че има множество ползи за човешкото здраве. Проучване предполага, че екстрактът от нея може да подпомогне лечението на рак на панкреаса, а други изследвания показват, че екстрактът от популярната подправка може да помогне при състояния като инсулт и болест на Алцхаймер.

Лечебните свойства на куркумата се дължат на куркумина – най-известното биоактивно съединение, влизащо в нейния състав. Проучванията показват, че куркуминът има антиоксидантни свойства, което означава, че може да защити нашите клетки от увреждане, причинено от свободните радикали. Освен това съединението има силни противовъзпалителни свойства.

Ново проучване, публикувано в „Американски журнал за гериатрична психиатрия“ (American Journal of Geriatric Psychiatry), показва, че освен споменатите свойства, куркуминът може да окаже невропротективен ефект и да подобри функциите на мозъка.

Главен автор на проучването е д-р Гари Смол (Dr. Gary Small) от Центъра за дълголетие към Калифорнийския университет в Лос Анджелис, САЩ. Той и неговият екип изследват ефекта на съединението при 40 възрастни пациенти на възраст между 51 и 84 години, всички от които имат леки проблеми с паметта.

Участниците са разпределени в две групи на случаен принцип – едната група приема 90 mg куркумин два пъти дневно, докато другата приема плацебо в продължение на 18 месеца.

Тъй като сам по себе си куркуминът не се усвоява добре от човешкия организъм, в проучването се използва формула на куркумин с повишена бионаличност.

Куркуминът повлиява когнитивните функции

В началото на проучването всички участници преминават стандартни когнитивни тестове, които се повтарят на всеки 6 месеца в хода на изследването.

Освен това на 30 от участниците, 15 от които приемат куркумин, се извършва позитронно-емисионна томография (PET) на мозъка в началото и в края на изследването.

Тези изследвания се провеждат с цел определяне на нивата на бета-амилоид и тау-протеините, които се считат за отличителен белег на болестта на Алцхаймер. Изследванията показват, че повишаване на нивата на тези протеини може да настъпи до 15 години преди появата на симптомите на болестта, което предполага, че те могат да бъдат ранен индикатор за заболяването.

Резултатите разкриват, че субектите в изследването, които приемат куркумин два пъти дневно, демонстрират 28 % подобрение в когнитивните тестове, проведени в хода на проучването. От друга страна пациентите, които приемат плацебо, не показват наличие на значителни подобрения в паметта.

Освен това участниците в проучването, които приемат куркумин, имат подобрение в настроението, за разлика от тези, които приемат плацебо.

Нещо повече, приемът на куркумин се свързва с по-ниски нива на бета-амилоид и тау-протеини в мозъчните райони на хипоталамуса и амигдалата, които са регионите, играещи ключова роля в паметта и емоциите.

Тези резултати предполагат, че приемът на куркумин (с повишена бионаличност) може да осигури определени ползи за когнитивните функции през годините“ отбелязва д-р Смол.

Учените не наблюдават сериозни странични ефекти от приема на куркумин, което показва, че той е безопасен за употреба.

Д-р Смол и неговите колеги възнамеряват да проведат допълнително проучване относно ефекта на биоактивното съединение. В него ще бъде включен още по-голям брой участници, включително хора с лека депресия и хора с генетичен риск от развитието на болестта на Алцхаймер.

Целта на изследването ще бъде да се определи дали определени фактори като възраст, когнитивни проблеми и наличието на свързани с Алцхаймер рискови гени, могат да повлияят на ефектите на куркумина върху настроението и паметта.

Източник:

– https://www.medicalnewstoday.com/articles/320732

Какво е вашето мнение?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *