Куркумин срещу рак

Проучване: Химиотерапевтичното лекарство Цисплатин в съчетание с Куркумин срещу рак на белия дроб

Ракът на белите дробове остава водещата причина за смъртност вследствие на рак в света. Научните изследователи непрестанно разработват и изследват различни лекарствени съединения с цел да се преборят с това трудно лечимо заболяване.

Учени от Университета „Xi’an Jiaotong“ в Китай изследват ефекта от комбинираната терапия на химиотерапевтичното средство Цисплатин (Cisplatin) в съчетание с натуралното, биоактивно съединение куркумин при лечението на недребноклетъчен рак на белия дроб. Изследователите разработват многослойна капсула, съдържаща наночастици на химиотерапевтика и на куркумина, за да оценят какво би било синергичното действие на двете вещества. Тяхната цел е да извлекат максимален терапевтичен ефект от съчетанието на двете терапевтични средства, като се надяват към тази иновативна комбинация да не се развива лекарствена резистентност и да не се наблюдават неблагоприятни странични ефекти.

Учените анализират цитотоксичната активност на комбинацията при in vitro изследване върху клетъчна линия на аденокарцином на белия дроб (A549 клетки), както и in vivo върху мишки с този вид рак.

Резултатите показват, че комбинацията на двете съединения има значително по-висока цитотоксичност както in vitro, така и in vivo спрямо раковите клетки, в сравнение със самостоятелното приложение на веществата. Тези открития показват, че куркуминът има много обещаващ ефект като допълваща терапия за лечение на аденокарцином на белия дроб.

Източник:
– Hong Y, Che S, Hui B, Wang X, Zhang X, Ma H. Combination Therapy of Lung Cancer Using Layer-by-Layer Cisplatin Prodrug and Curcumin Co-Encapsulated Nanomedicine. Drug Des Devel Ther. 2020;14:2263-2274 https://doi.org/10.2147/DDDT.S241291

Какво е вашето мнение?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *