Куркумин при алергии

Куркумин при алергии

Заедно с промяната на климата и настъпването на пролетта и лятото идват и алергии, които представляват проблем за редица хора. Алергията представлява прекомерна реакция на имунната система на организма към алергени като полен, някои хранителни вещества, някои домашни любимци, както и акари от домашния прах. Въпреки че за повечето хора тези вещества, наричани алергени, не представляват проблем, имунната система на хората с алергии ги отчита като „заплаха“ и по този начин предизвиква свръх силен имунен отговор.

Признаци и симптоми на алергия: Хрема и сърбящ нос, кихане, сърбеж и зачервяване на очите, зачервяване на кожата и обриви, кашлица, задух и недостиг на въздух и дори гадене, повръщане, коремен дискомфорт и диария.

Влияние на куркумина върху алергиите

Куркуминът е основен компонент на куркумата (Curcuma longa), която е широко използвана в традиционните южноазиатски ястия. Куркуминът, който е извлек от нея, се счита за златен стандарт в здравословните добавки към храната, тъй като предоставя редица ползи за човешкото здраве. Последни данни разкриват, че това изключително полезно биоактивно съединение притежава необходимите свойства за успокояване и предотвратяване на появата на алергични реакции. Ето и някои от основните свойства на куркумина, които могат да окажат благоприятен ефект при алергични и астматични пристъпи:

Имуномодулиращи свойства: Куркуминът е известен с това, че може да модулира имунните реакции. По този начин той спомага за предотвратяване на реакциите на свръхчувствителност. Тъй като алергиите са именно в резултат на тези реакции на имунната система, куркуминът помага за поддържането на този баланс и съответно за предотвратяване на алергичните пристъпи.

Намалява освобождаването на хистамин и действа като деконгестант: Куркуминът намалява нивата на дегранулацията на мастоцитите – реакция, която води до отделянето на хистамин. По този начин може да облекчи ефективно както хронични, така и остри алергични реакции.

Инхибитор на възпалителните медиатори: Куркуминът действа като естествен „Левкотриен-рецепторен антагонист“, който инхибира възпалителните медиатори за алергични реакции. По този начин помага при респираторни алергични реакции като бронхиална астма и други белодробни състояния.

Намалява възпалението: Куркуминът е известен със своите мощни противовъзпалителни свойства, които могат да окажат благоприятен ефект при състояния като астма. Това се дължи на възможността му да инхибира активността на сигналния път „Notch-GATA“, което води до супресия на ядрен факторкапа бета (NF-kB) – протеин, регулиращ възпалението. Също така, той облекчава възпалителните реакции на дихателните пътища, като създава баланс на имунните клетки, наречени Т-хелперни клетки. Тези действия предотвратяват реакциите на свръхчувствителност. Куркуминът може да контролира и други биохимични агенти, така че да потиска възпалението и да предотвратява стесняването на дихателните пътища. По този начин куркуминът намалява бронхиалното възпаление, придружаващо астмата.

Антиоксидантен ефект: Алергиите предизвикват възпалителен отговор в организма. Куркуминът помага за премахването на свободните радикали, които се дължат на възпалението и по този начин също спомага за предотвратяване на алергиите.

Антиалерген: Тъй като куркуминът предотвратява натрупването на провъзпалителни цитокини, той помага при намаляване на производството на слуз в дихателните пътища. Тези свойства спомагат за намаляване на астматичните пристъпи, предизвикани вследствие на алергия.

Антимикробни свойства: Куркуминът е известен с това, че има антимикробен и антисептичен ефект. Той има естествената способност да се бори срещу бактериалните и вирусни инфекции. Неговите свойства са сходни с тези на някои от антибиотиците, като помага в предотвратяването на респираторните инфекции, които могат да предизвикат астматични пристъпи.

Източник:
– www.outlookindia.com/newsscroll/combat-allergy-with-curcumin/1855796

Какво е вашето мнение?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *