Куркумин срещу глаукома

Учени откриват, че съединението куркумин има лечебен ефект при глаукома

Куркумата е широко известна подправка, използвана за добавяне на цвят и аромат към различни кулинарни ястия в индийската кухня, но отдавна се е наложила трайно и в западните страни. Освен в кулинарията, подправката е известна и с това, че има редица полезни свойства за човешкото здраве, като например нейния противовъзпалителен и антиоксидантен ефект.

Учени от Лондонския университетски колеж, Великобритания, смятат, че куркумата може да има и други ползи за здравето на човека. Те смятат да направят проучване относно ефекта на съединението куркумин (curcumin), влизащо в нейния състав, при лечението на ранните стадии на глаукома.

Въпреки че куркуминът е трудно разтворим във вода, тяхната цел е да го приложат под формата на капки, за да са сигурни, че ще достигне до задната част на окото. Учените вече доказаха, че куркуминът е в състояние да се бори с един от ранните признаци на глаукома – може да намали загубата на ретинални клетки при плъхове. Освен това, куркуминът може да бъде използван и като диагностичен инструмент, позволяващ детекцията на някои невродегенеративни заболявания, включително болестта на Алцхаймер.

Глаукомата засяга над 60 милиона души по целия свят и води до слепота при 1 на 10 случая. Заболяването се характеризира със загуба на ганглийни клетки на ретината, която започва още на ранен етап от прогресията на болестта. Все още не е открито средство, което да предотвратява този процес, но учените насочват своето внимание към куркумина, за който е доказано, че при перорален прием защитава ретиналните ганглийни клетки.

Активното вещество куркумин може да се комбинира с нови технологии като наночастиците, за да се постигне по-добро усвояване. Наночастиците вече са включени в някои продукти за очи и това означава, че те вече са доказано ефективни и безопасни за употреба. Учените тестват тези капки върху гризачи и забелязват, че само след една седмица от приема на лекарството, загубата на ганглийни клетки на ретината е значително намалена.

Глаукомата и невродегенеративните заболявания обикновено се проявяват с напредване на възрастта. Броят на възрастните хора става все по-голям спрямо този на младите, което означава, че тези заболявания ще се срещат все по-често. Ето защо понастоящем учените са заинтересовани от диагностичните приложения на куркумина. Д-р Бен Дейвис (Ben Davis), един от водещите автори на проучването, заявява: „В момента изследваме диагностичните приложения на тези капки за очи заедно с други начини за визуализация на ретината, тъй като очните тестове могат да бъдат възможност за лесен начин за детекция на признаци на невродегенерация.

Необходимо е ефектът на куркумина да бъде потвърден чрез провеждането на допълнителни клинични изпитвания, които да установят дали е възможно действително да забави прогресията на глаукомата при хората.

Източник:
– www.technology.org/2018/07/24/from-indian-food-to-glaucoma-medicine-scientists-use-derivative-of-turmeric-to-treat-the-early-stages-of-glaucoma/

Какво е вашето мнение?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *