Защо вече не се препоръчват продуктите с пиперин като добавка към капсулите с куркумин?

Защо вече не се препоръчват продуктите с пиперин като добавка към капсулите с куркумин?

Куркуминът е известен със своите противовъзпалителни, антиоксидантни, противоракови и антивирусни свойства. Тези негови благоприятни ефекти го правят обещаващо терапевтично средство за подпомагане на редица здравословни състояния. Основният недостатък за достигане на максимална клинична ефективност на куркумина е неговата ниска бионаличност. Следователно се налага разработването на формули с различни съединения, които да подпомагат усвояването на куркумина от организма.[1] Една от най-често срещаните формули на пазара е съчетанието на куркумин и пиперин. Продукти с пиперин и куркумин днес ще срещнете почти във всички магазини за хранителни добавки. Въпреки че пиперинът повишава бионаличноста на куркумина, научни изследвания показват, че трябва да се внимава с неговия прием, тъй като той може да доведе до някои нежелани странични реакции.

Един от най-притеснителните възможни странични ефекти е фактът, че черният пипер (и пиперина, който съдържа) е възможен канцероген.[2] Има няколко проучвания, които предполагат, че дългосрочната употреба на пиперин може предразположи към развитието на раково заболяване.[3]

Приемът на големи количества черен пипер или на високи дози добавки с пиперин може да доведе до неблагоприятни странични ефекти като усещане за парене в гърлото или стомаха.[4]

Пиперинът взаимодейства върху усвояването на различни видове лекарствени средства, което може да има негативни последици. Докато това е желан ефект при вещества с ниска бионаличност, това всъщност може да бъде опасно, ако пациентът приема лекарствени средства с висока абсорбция.[5, 6]

Същите процеси, които пиперинът използва, за да подпомогне усвояването на куркумина и други добавки, могат да причинят големи проблеми в организма. Пиперинът може да инхибира действието на определени защитни механизми, които тялото предприема срещу токсичните ксенобиотици.[7]

Поглъщането на пиперин под формата на обикновен черен пипер на прах рядко може да доведе до странични ефекти, но приемът в чистата му форма като екстракт, вложен в хранителна добавка може да причини неразположения, особено при неправилна дозировка.[8]

Във връзка с възможните неблагоприятни ефекти, продуктите с куркумин, съдържащи и пиперин, са все по-рядко препоръчвани от специалистите по натурална медицина.

На пазара вече присъстват много по-иновативни и безвредни формули. Например формулата „КУРКУМИН х40“ на Dr. Biomaster, която съдържа висококачествен куркумин и гама-циклодекстрин (CAVAMAX® W8) осигурява 40 пъти по-висока бионаличност в сравнение с други известни и широко използвани марки на пазара и не съдържа пиперин.

Естествено срещащият се вегетариански олигозахарид „CAVAMAX® W8“ (гама-циклодекстрин), който е използван в този препарат, е одобрен с GRAS-статут на безопасност за употреба (Generally recognized as safe), като се характеризира с това, че не променя хранителната стойност на куркумина, а само значително повишава неговата усвоимост, за да могат клиентите максимално да се възползват от терапевтичните възможности на куркумина.

Източници:

1. Adrian L Lopresti, The Problem of Curcumin and Its Bioavailability: Could Its Gastrointestinal Influence Contribute to Its Overall Health-Enhancing Effects?, Advances in Nutrition, Volume 9, Issue 1, January 2018, Pages 41–50
2. José M. Concon, David S. Newburg & Thomas W. Swerczek (1979) Black pepper [piper nigrum]: Evidence of carcinogenicity, Nutrition and Cancer, 1:3, 22-26, DOI: 10.1080/01635587909513624
3. BHAT, B. G., & CHANDRASEKHARA, N. (1986). LACK OF ADVERSE INFLUENCE OF BLACK PEPPER, ITS OLEORESIN AND PIPERINE IN THE WEANLING RAT. Journal of Food Safety, 7(4), 215–223. doi:10.1111/j.1745-4565.1986.tb00543.x
4. Br J Pharmacol. 2005 Mar; 144(6): 781–790. Published online 2005 Jan 31. doi: 10.1038/sj.bjp.0706040
5. Han, H.-K. (2011). The effects of black pepper on the intestinal absorption and hepatic metabolism of drugs. Expert Opinion on Drug Metabolism & Toxicology, 7(6), 721–729. doi:10.1517/17425255.2011.570332
6. https://www.healthline.com/nutrition/is-black-pepper-good-for-you#downsides
7. Srinivasan, K. (2007). Black Pepper and its Pungent Principle-Piperine: A Review of Diverse Physiological Effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 47(8), 735–748.
8. https://bodynutrition.org/piperine/

Какво е вашето мнение?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *