Куркуминът – мощно природно средство за поддържане на човешкото здраве

Куркуминът – мощно природно средство за поддържане на човешкото здраве

Куркумата (Curcuma longa) е подправка, която отдавна е известна със своите лечебни свойства и представлява голям интерес както за медицинския / научния свят, така и за кулинарните ентусиасти, тъй като е основният източник на полифенола куркумин.

Kуркуминът е основният естествен полифенол, открит в коренището на растението Curcuma longa (куркума). Той притежава множество полезни свойства, които благоприятстват човешкото здраве. Куркуминът подпомага овладяването на възпалителните процеси, ефективен е при намаляване на оксидативния стрес и има благоприятно въздействие върху човешкото здраве при метаболитен синдром, артрит, тревожност и хиперлипидемия. В допълнение, сравнително ниска доза от веществото може да осигури ползи за здравето при хора, които не са диагностицирани със сериозни заболявания.

Полезни свойства за здравето:


Подобрява храносмилането

Подобрява храносмилането

Куркуминът има успокояващо действие върху стомашно-чревния тракт. Премахва дискомфорта и подуването на стомаха, като помага за освобождаването на излишните газове.


Грижа за здравето и красотата на кожата

Грижа за здравето и красотата на кожата

Благодарение на антиоксидантните си свойства, куркуминът предпазва кожата, като предотвратява натрупването на основните причинители на процесите на стареене и увреждане – свободните радикали.


Противовъзпалителен ефект

Противовъзпалителен ефект

Открито е, че възпалението може да доведе до развитието на множество хронични заболявания и състояния. Тези заболявания включват болест на Алцхаймер (AD), болест на Паркинсон, множествена склероза, епилепсия, мозъчно увреждане, сърдечно-съдови заболявания, метаболитен синдром, рак, алергии, астма, бронхит, колит, артрит, бъбречна исхемия, псориазис, диабет, затлъстяване, депресия, умора и други.

Проучвания показват, че куркуминът потиска възпалените процеси чрез множество различни механизми на действие, като по този начин той се утвърждава като ефективно природно противовъзпалително средство.


Антиоксидантни свойства

Антиоксидантни свойства

Смята се, че оксидативният стрес е един от главните причинители на процесите на стареене, както и за възникване на множество заболявания. Той се образува от натрупването на свободни радикали, които представляват силно реактивни молекули.

Доказано е, че куркуминът подобрява системните маркери на оксидативния стрес. Проучвания показват, че куркуминът предотвратява натрупването на свободни радикали в организма чрез няколко различни механизма на действие.


Подпомага поддържането на здрави стави

Подпомага поддържането на здрави стави

Някои проучвания показват, че при хора с проблеми със ставните връзки се наблюдава натрупване на свободни радикали. Чрез своите антиоксидантни свойства, куркуминът предотвратява натрупването на свободните радикали, като по този начин се грижи за здравето на ставите.


Спомага за по-добра гъвкавост и комфорт

Спомага за по-добра гъвкавост и комфорт

Благодарение на противовъзпалителните си свойства, куркуминът може да инхибира някои ензими, които участват във възпалителните процеси. По този начин той осигурява комфорт и гъвкавост на ставите при физическа активност, което го превръща в много подходящ продукт за активно спортуващи хора.


Неврозащитни свойства

Неврозащитни свойства

Куркуминът доказано се счита за неврозащитен агент поради наличието на антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Доказан е и ефектът му в поддържане на химичния баланс в мозъка. Тези свойства могат да бъдат използвани в терапията на някои невродегенеративни заболявания при хората. Освен това, употребата на куркумин има благоприятен ефект при намаляване на мозъчни увреждания и подобряване на неврологичната функция, облекчаване на невропатичната болка, като също предпазва от исхемично-реперфузионно нараняване.


Модулира имунната система

Модулира имунната система

Последните проучвания показват, че куркуминът е мощен имуномодулиращ агент, който може да повлиява активирането на B- и Т-клетките, макрофагите, неутрофилите, естествените клетки убийци (NK-клетките) и дендритните клетки. Благодарение на тези свои свойства, той подпомага имунната система да се бори ефективно с различни инфекции и заболявания.


Противоракови свойства

Противоракови свойства

Доказано е, че куркуминът има противоракови свойства и може да се използва за профилактика и лечение на различни видове рак. Основните противоракови механизми на куркумина се състоят в инхибирането на растежа на раковите клетки, индуцирането на тяхната апоптоза и потискането на метастазите. Някои проучвания доказват благоприятния ефект на куркумина при напреднал и метастатичен рак на гърдата, колоректален рак, рак на стомаха, рак на панкреаса, мултипленна миелома и други.


Грижа за черния дроб

Грижа за черния дроб

Многобройни проучвания показват, че куркуминът проявява хепатопротективен ефект при остри и хронични чернодробни увреждания, (като стеатоза на черния дроб и чернодробна фиброза), причинени от замърсители, прием на лекарства и алкохол.


Поддържа сърдечното здраве

Поддържа сърдечното здраве

Сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) представляват сериозна заплаха за човешкото здраве по целия свят. Появата на тези заболявания е тясно свързана с небалансираните диети и нездравословния начин на живот. Куркуминът предпазва кардиомиоцитите от наранявания и спомага за намаляване на сърдечната хипертрофия, хроничната сърдечна недостатъчност и за подобряване усвояването на холестерола.


Антидиабетни свойства

Антидиабетни свойства

Установено е, че куркуминът проявява обещаваща антидиабетна активност и може значително да намали риска от развитие на диабет тип II. Освен това, куркуминът може да бъде потенциална алтернатива за предотвратяване на диабета, като може да предотврати появата на усложнения в следствие на заболяването (като диабетната ретинопатия).

Източници:
– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/
– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17211725
– https://www.mdpi.com/2072-6643/10/10/1553/htm

Какво е вашето мнение?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *