Куркумин при артрит

Куркумин срещу артрит

Видове артрит

Съществуват над 100 различни вида артрит и свързани с него състояния, но остеоартритът и ревматоидният артрит са 2-те най-често срещани заболявания.

Остеоартритът е един от най-разпространените видове артрит и е най-често срещан при жени след 40-годишна възраст. Заболяването засяга главно ръцете, гръбначния стълб, коленете и бедрата и често е резултат от нараняване или други ставни състояния. За разлика от него, ревматоидният артрит представлява автоимунно заболяване, което не е в резултат от претърпяна травма.

Симптоми на заболяването

Симптомите на артрит варират в зависимост от типа на заболяването, като повечето от тях включват:

  • болки, чувствителност и скованост в ставите;
  • възпаление в областта на и около ставите;
  • ограничени движения;
  • зачервяване и парене на кожата в областта над засегнатата става;
  • слабост и загуба на мускулна маса;

Как се лекува артрит

Въпреки че няма лечение срещу заболяването, има терапии, които забавят неговото развитие.

При пациентите с остеоартрит, леченията включват промени в начина на живот, прием на лекарства и хирургична намеса.

Лечението на ревматоидния артрит има за цел да забави прогресията на заболяването, да сведе до минимум възпалението и увреждането на ставите. За лечението на този вид артрит са необходими прием на имуносупресанти, физиотерапия или операция.

Помага ли куркумата при артрит?

Според Американската фондация за артрит, куркумата (Curcuma longa) може да окаже благоприятен ефект при лечението на артрит.

Всички познаваме куркумата като подправка за къри и други различни ястия, но тя има основна роля в Традиционните китайска и индийска медицина.

Основното биоактивно съединение в куркумата се нарича куркумин и именно на него се дължат и нейните терапевтични свойства. Учените смятат, че това полезно съединение намалява болката, възпалението и сковаността, свързани с ревматоидния артрит и остеоартрита.

Фондацията за артрит препоръчва при артрит и остеоартрит да се приема екстракт от куркумин, а не обикновена куркума на прах, тъй куркумата често е замърсена с примеси, а и приемът й не може да осигури необходимите дози от лечебното вещество куркумин за получаване на лечебен ефект.

Според учените куркуминът намалява възпалителния процес и има доказателства, че може да помогне за облекчаване на симптомите на артрит. Освен това биоактивното съединение може да попречи на активността на тромбоцитите, така че да предотврати образуването на кръвни съсиреци.

Тъй като сам по себе си куркуминът не се усвоява напълно от организма, Фондацията за артрит препоръчва прима на добавка с подобрена бионаличност.

Приемът на куркумин е добре да става след консултация с лекар при прием на разредители на кръвта като варфарин, предстояща операция, бременност или заболяване на жлъчния мехур.

Източник:
– https://www.express.co.uk/life-style/health/1302110/arthritis-treatment-does-turmeric-help-arthritis-cure

Какво е вашето мнение?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *