Куркумин срещу рак на стомаха

Проучване: Куркумин при рак на стомаха

Куркуминът е основното биоактивно съединение, влизащо в състава на растението куркума (Curcuma longa). Куркумата е широко използвана в кулинарията за придаване на цвят и аромат на ястията. Но учените откриват, че основното лечебно съединение в нея – куркуминът – може да има превантивен и дори лечебен ефект при рак на стомаха.

Изследователи от Федералния университет в Сао Пауло (UNIFESP), Бразилия, и Федералния университет в Пара (UFPA), Бразилия, провеждат проучване, което установява възможните терапевтични ползи на куркумина при рак на стомаха, който е едно от най-често срещаните онкологични заболявания в Бразилия.

Изследването е част от проект, подкрепен от Фондация за изследвания в Сао Пауло – „FAPESP“, а резултатите от него са публикувания в научния журнал „Епигенетика“ (Epigenomics).

Ние извършихме обширен преглед на научната литература относно всички хранителни вещества и биоактивни съединения с потенциал за предотвратяване или лечение на рак на стомаха и установихме, че куркуминът е един от тях“, отбелязва проф. Даниел Кеироз Калканьо (Danielle Queiroz Calcagno), професор във Федералния университет в Пара и първи автор на изследването.

Според проф. Калканьо съединения като холекалциферол (форма на витамин D), ресвератрол (полифенол) и кверцетин могат да предотвратят или да се борят с рака на стомаха, тъй като те са естествени регулатори на хистонната активност.

Хистоните представляват протеини, намиращи се в клетъчните ядра. Те подреждат ДНК в структурни единици, наречени нуклеозоми. Всяка нуклеозома е съставена от ДНК, навита около осем хистонови протеина (хистонов октамер), за да може двойната спирала да се уплътни достатъчно, така че да се побере в клетката, където е „опакована“ в хроматин.

Посттранслационната модификация на аминокиселинната верига в тези протеини, като ацетилиране (въвеждане на ацетилова група) или метилиране (добавяне на метилова група), може да повлияе на уплътняването на хроматина и следователно на генната експресия.

Ако например хистоните са ацетилирани, хроматинът ще бъде по-малко кондензиран (не толкова плътен) и по този начин определен ген в областта на ДНК сегмента ще може да бъдат експресиран. Обратно на това, ако хистоните не са ацетилирани, хроматинът ще бъде по-плътен и генът няма да може да се експресира“, пояснява проф. Калканьо.

Изследванията, проведени през последните години, сочат, че посттранслационната модификация на хистона причинява промени в генната експресия, без да засяга ДНК последователността. Тези епигенетични вариации влияят върху развитието на различни видове рак.

За да се определи дали тази хипотеза важи и при рака на стомаха, няколко групи изследователи, водени от проф. Марилия Де Арруда Кардосо Смит (Marília de Arruda Cardoso Smith) професор във Федералния университет в Сао Пауло, изучават модели на ацетилиране на хистон в проби от стомашни клетки на здрави индивиди и на пациенти с рак на стомаха.

Изследователите откриват, че клетките на пациенти с рак на стомаха показват промени в модела на експресия на хистон-ацетилтрансферазите (HATs) и хистон-деацетилазите (HDACs). Тези изменения са епигенетични и засягат структурата и целостта на генома при много тумори, включително при рак на стомаха.

Тъй като последните проучвания показват също, че хранителните вещества и биоактивните съединения, като куркумина, могат да регулират активността както на „HATs“, така и на „HDACs“ ензимите, учените си поставят за цел да идентифицират всички вещества, които могат да повлияят на ацетилирането на хистоните и следователно да помогнат за предотвратяването на рака на стомаха или дори за лечението на болестта.

В допълнение към куркумина, други съединения, които играят ключова роля в модулирането на хистонната активност, са холекалциферол, ресвератрол (главно в гроздови семки и червено вино), кверцетин (в ябълки, броколи и лук), гарцинол (изолиран от кората на дървото кокум (Garcinia indica) и натриев бутират (изолиран от чревните бактерии чрез ферментация на диетични фибри).

Тези съединения могат да благоприятстват активирането или потискането на гени, участващи в развитието на рака на стомаха, чрез насърчаване или инхибиране на ацетилирането на хистоните“, казва проф. Калканьо.

Куркуминът например влияе на хистоновите модификации предимно чрез инхибиране на „HATs“ и „HDACs“ ензимите, което потиска пролиферацията на раковите клетки и индуцира апоптозата (програмирана клетъчна смърт). Гарцинолът, чиято химична структура наподобява тази на куркумина, инхибира „HATs“ ензимите и помага за предотвратяване на развитието на това онкологично заболяване, като неутрализира свободните радикали.

Учените планират да проведат допълнителни изследвания относно противораковите и епигенетични ефекти на тези биоактивни съединения, както и изследвания относно техния потенциал в профилактиката и лечението на рака на стомаха.

Източник:
– https://www.news-medical.net/news/20190422/Study-identifies-possible-therapeutic-effects-of-curcumin-on-stomach-cancer.aspx

Какво е вашето мнение?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *