Куркумин срещу болест на Алцхаймер и херпес

Куркумин: Ефект при болест на Алцхаймер и при херпес

Години наред любителите на къри са наясно с противовъзпалителните свойства на куркумата, но нейното активно съединение – куркумин, отдавна е обект на изследване от учените, които имат за цел да докажат тези твърдения чрез клинични проучвания.

Куркуминът може успешно да лекува рак, сърдечни заболявания, болест на Алцхаймер и много други хронични заболявания, но проблем с него представлява това, че не се абсорбира лесно от човешкия организъм (има ниска бионаличност).

Изследователи от Университета на Южна Австралия, Аделаида („UniSA“), Макмастърския университет в Канада, Хамилтън и Тексаския университет „A&M“, САЩ, откриват, че куркуминът може да бъде доставен ефективно в човешките клетки чрез комбиниране с малки наночастици.

Проф. Санджай Гарг (Sanjay Garg), професор по фармация в „UniSA“, и неговият колега д-р Анкит Парих (Ankit Parikh) са част от международен екип, който разработва нано формула, променяща усвояването на куркумина, за да увеличи със 117 % неговата оралната бионаличност.

В експерименти с животни изследователите показват, че наночастиците, съдържащи куркумин, не само предотвратяват увреждането на когнитивните функции, но могат и да излекуват вече настъпили такива. Тези открития са предпоставка за провеждането на клинични проучвания относно ефекта му при болестта на Алцхаймер.

Съавторът на проучването Син-Фу Джоу (Xin-Fu Zhou), професор по неврология в „UniSA“, отбелязва, че новата формулировка предлага потенциално лечение за това невродегенеративно заболяване.

Куркуминът е съединение, което потиска оксидативния стрес и възпалението, които са ключови патологични фактори при болестта на Алцхаймер. Също така, той подпомага за отстраняването на амилоидните плаки – малки протеинови фрагменти, които се натрупват в мозъка на пациенти с това заболяване“, казва проф. Джоу.

Същият метод, при който се усвоява голямо количество куркумин с помощта на наночастици, се използва и за доказване, че куркуминът може да предотврати разпространението на генитален херпес.

За лечение на генитален херпес (HSV-2) се нуждаете от куркумин, който също има висока бионаличност“, казва проф. Гарг.

Куркуминът може да предотврати разпространението на вируса на гениталния херпес, той помага за намаляване на възпалението, предпазва от развитието на ХИВ (човешки имуннодефицитен вирус) и други заболявания предавани по полов път“, казва проф. Гарг.

Жените са биологично по-предразположени към развитието на генитален херпес, тъй като бактериалните и вирусни инфекции в женския генитален тракт увреждат лигавичната бариера. Куркуминът обаче може да сведе до минимум възпалението на гениталиите и да осигури защита от инфектиране с „HSV-2“, което от своя страна би подпомогнало за предотвратяване на ХИВ- заболяванията.

Има редица проучвания, които доказват полезните свойства на куркумина при множество здравословни проблеми. Учените доказват, че за да може да бъдат усвоени необходимите количества от полезното вещество, е необходимо то да бъде комбинирано с помощно съединение, което да повиши неговата бионаличност.

Използвайки модерните технологии и достижението на науката, продуктът с КАВАКУРМИН® (CAVACURMIN®) на Dr. Biomaster е прекрасно природно средство, което гарантира усвояване на необходимите високи количества куркумин.

 Източник:
– https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200305132144.htm

Какво е вашето мнение?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *