Какви са ползите от приема на куркумин по време на пандемията с “COVID-19”?

Какви са ползите от приема на куркумин по време на пандемията с “COVID-19”?

Употребата на синтетични лекарствени средства е нараснала през последните години. Въпреки това, лекарствата на растителна основа са по-добри за човека по отношение на това, че рядко водят до странични ефекти. Още от древни времена човечеството използва растенията за лечение на различни заболявания, като сред тях широко използван е куркуминът – основният полифенол, влизащ в състава на куркумата. Неговите полезни лечебни свойства са известни както в Аювреда, така и в Традиционната китайска медицина. Куркуминът е център на множество проучвания, доказващи неговите противовъзпалителни, антиоксидантни и антитуморни свойства. Натрупаният до тук опит показва, че куркуминът има инхибиращо действие върху инфекциите, които могат да бъдат предизвикани от множество различни вируси. [1]

Редица проучвания доказват неговия противовирусен ефект при различни вирусни заболявания – например: щамове на грипния вирус (PR8, H1N1, и H6N1), човешки имунодефицитен вирус тип-1 (HIV-1) и други. [2]

Свойства на куркумина при грипни вируси и може ли да се ползва в условия на световна пандемия

В направено проучване, куркуминът показва активност срещу грипните вирусни щамове „PR8“, „H1N1“ и „H6N1“. Резултатите показват повече от 90% намаляване на вирусните частици в клетъчната култура, при прилагане на 30 µM куркумин. При подтипове „H1N1“ и „H6N1“ се наблюдава инхибиране на взаимодействието с хемаглутинина, което отразява директния ефект на куркумина върху вирулентността на вирусните частици. Освен това, вирусите не развиват резистентност към куркумина, както се случва с някои други активни вещества (напр. с Амантадин). Тези резултати доказват значителния потенциал на куркумина за инхибиране на грипните вируси. [3]

Куркуминът може да инхибира развитието на вирусни микроорганизми.

Куркуминът може да инхибира развитието на вирусни микроорганизми,, включително и вируса, причиняващ „COVID-19“.

Доказано е също, че в лабораторни условия куркуминът може да инхибира развитието и на други вирусни микроорганизми. Резултатите от проучване, публикувано онлайн, предполага, че куркуминът може да инхибира дори вируса, причиняващ „COVID-19“. При проучвания върху животни е показано, че инжектирането на куркумин предпазва белите дробове от инфекциозни увреждания, включително от Остър респираторен дистрес синдром (ARDS), предизвикан от вирусна инфекция. Предполага се, че този ефект на куркумина вероятно се дължи на намаляване на възпалителните цитокини, както и на други механизми, които той повлиява.

Също така, наскоро бе заявено, че се „проучват възможностите“ за тестване на ефекта на куркумина при пациенти с „COVID-19“. [4]

Едно от проучванията показва, че високите дози куркумин подпомагат клетъчната защита срещу предишен щам на Коронавирус, който също оказва негативно влияние върху дихателната система. [5]

Свойства на куркумина при други вирусни инфекции

Човешкият ентеровирус тип 71 (EV71) е основният причинител на болестта „ръка-крак-уста” (HFMD) при деца. Проучване показва, че куркуминът оказва антиапоптотична активност в ранния стадий на вирусната инфекция. Тези резултати дават солидни доказателства, че куркуминът има мощна анти-„EV71“ активност. [6]

Проучване анализира ефекта на 18 различни фитохимикали срещу норовирусна инфекция. Сред тези фитохимикали, куркуминът показва най-добър ефект при инхибирането на вирусните частици. Резултатите от това изследване доказват, че куркуминът може да бъде обещаващ кандидат за разработване на антиноровирусен агент за предотвратяване на инфекции, причинени от хранителни натравяния. [7]

При in vitro изследване, в клетъчна култура куркуминът и неговите производни показват забележителна антивирусна активност срещу вируса на херпес симплекс тип 1 (HSV-1). Нещо повече, проучване in vivo върху миши модел показва, че след прилагане на куркумин се наблюдава значителна защита срещу „HSV-2“ инфекцията.

Инфекцията с високорисков човешки папиломавирус (HPVs) чрез експресията на „Е6“ и „Е7“ вирусни онкопротеини има решаваща роля при развитието на рака на шийката на матката. Куркуминът показва инхибиторна активност спрямо експресията на гени „Е6“ и „Е7“ на „HPV-16“ и „HPV-18“ – два от най-опасните човешки папилома вируси.
При проучване се установява, че куркуминът може да предизвика „арест“ на клетъчния цикъл и апоптоза на клетки, заразени с човешки Т-лимфотропен вирус тип I. [8]

Връзката между имунната система и борбата с вирусите

Всеки знае, че един от най-мощните механизми за борба с вирусната инфекция е именно чрез поддържане на основната защита на нашето тяло – имунната система. По този начин освен посредством директен ефект върху вирусните частици, куркуминът оказва своите противовирусни свойства като укрепва имунните функции.

В проведените през последните две десетилетия анализи, куркуминът показва силен имуномодулиращ ефект, който се отразява във възможността му да регулира активността на Т-клетки, В-клетки, макрофаги, неутрофили, „естествени клетки убийци“ и дендритни клетки. По този начин, полезното съединение може както да подсилва функциите на имунния отговор, за да може организмът да се пребори с различни вирусни инфекции, така и да регулира тези функции и то по такъв начин, че да оказва благоприятен ефект при някои автоимунни заболявания. [9]

Мощните противовирусни ефекти на куркумина срещу широк спектър от вирусни щамове правят това съединение потенциален кандидат за разработване на нови антивирусни средства от естествен произход. Приемът на хранителни добавки с куркумин е чудесен избор за укрепване на здравето на организма не само по време на настоящата вирусна пандемия, причинена от коронавируса (COVID-19), но и по всяко време на годината, като отлично превантивно средство срещу множество заболявания. Важно е да се има предвид, че ако човек употребява обикновената куркума от магазина, тя първо съдържа много нисък процент куркумин, а още по-малка (направо нищожна част) от този куркумин се абсорбира от организма, тъй като куркумата по начало има изключително ниска бионаличност.

Продуктът на Dr. Biomaster КУРКУМИН х40 се отличава от другите подобни продукти на пазара с това, че притежава много висока бионаличност – до 40 ПЪТИ по-висока от други известни марки куркумин на пазара (доказано с клинично изпитване) и е едно прекрасно природно средство, което е в състояние да помогне на тялото в борбата с редица здравословни проблеми.

Източници:
1. Mathew, D., & Hsu, W.-L. (2018). Antiviral potential of curcumin. Journal of Functional Foods, 40, 692–699. doi:10.1016/j.jff.2017.12.017
2. Carvalho, José Carlos Tavares. A Review on Antibacterial, Antiviral, and Antifungal Activity of Curcumin. doi.org/10.1155/2014/186864
3. Moghadamtousi SZ, Kadir HA, Hassandarvish P, Tajik H, Abubakar S, Zandi K. A review on antibacterial, antiviral, and antifungal activity of curcumin. Biomed Res Int. 2014;2014:186864. doi:10.1155/2014/186864
4. https://www.consumerlab.com/answers/do-natural-remedies-or-supplements-prevent-coronavirus/natural-remediescoronavirus/
5. https://www.iol.co.za/lifestyle/food-drink/coronavirus-3-anti-viral-foods-that-can-boost-your-immunity-44499664
6. Qin, Y., Lin, L., Chen, Y., Wu, S., Si, X., Wu, H., … Zhong, Z. (2014). Curcumin inhibits the replication of enterovirus 71 in vitro. Acta Pharmaceutica Sinica B, 4(4), 284-294. doi:10.1016/j.apsb.2014.06.006
7. Yang, M.; Lee, G.; Si, J.; Lee, S.-J.; You, H.J.; Ko, G. Curcumin Shows Antiviral Properties against Norovirus. Molecules 2016, 21, 1401.
8. Moghadamtousi SZ, Kadir HA, Hassandarvish P, Tajik H, Abubakar S, Zandi K. A review on antibacterial, antiviral, and antifungal activity of curcumin. Biomed Res Int. 2014;2014:186864. doi:10.1155/2014/186864
9. Jagetia, G.C., Aggarwal, B.B. “Spicing Up” of the Immune System by Curcumin. J Clin Immunol 27, 19–35 (2007). https://doi.org/10.1007/s10875-006-9066-7

Какво е вашето мнение?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *