Куркумин при рак

Куркумин при рак

  • август 10, 2018
  • Рак
  • 0 коментара
  • admin

Куркума е азиатска билка с оранжев цвят, която от векове се използва както в китайската медицина, така и в „Аюрведа“- древна индийска система за грижа за здравето. Куркумин е най-силното и активно противовъзпалително вещество в куркумата. Неговото действие е особено важно при хронични процеси. Задълбоченото изследване на съставките му в западната медицина е сравнително отскоро. В медицинските издания в последните години се появиха над 240 публикации относно ролята на куркумина като предпазваща от рак добавка.

В корена на куркумата се съдържат куркуминоидните полифеноли, които са мощни антиоксидантни съединения. Повечето от полезните действия на куркумата се дължат именно на веществото куркумин, който е основният куркуминоид. Другите куркуминоиди включват десметоксикуркумин и бис-десметоксикуркумин.

Действие на Куркумин при рак

Според проведените от фондация „Life Extension“ изследвания, куркуминоидите действат поне на 10 фактора, свързани с развитието на рак. Към тях спадат хроничното възпаление, ДНК-уврежданията и нарушаването на клетъчните сигнални пътища. Приемът на продукти, съдържащи куркумин, води до унищожение на митохондриите на злокачествените клетки. Това блокира фазите на клетъчното деление и потиска развитието на стволовите клетки – родоначалници на нови ракови клетки.

Според други изследвания, куркуминът активира процесите на апоптоза (естествената смърт на клетките) и потиска отделянето на простагландините (съединения, активиращи туморния растеж). При рак на млечната жлеза, много агресивен карцином, неподатлив на лъче- и химиотерапия, куркуминът причинява апоптоза при тройно отрицателни клетки, т.нар. TNBC.

За по-добро усвояване куркумата се комбинира с кокосово масло, зехтин или прясно мляко. Може да се добави и малко черен пипер, заради съдържанието на пиперин, който помага за усвояването на куркумина.

Хранителни добавки с високо съдържание на куркумин се препоръчват за хора с хронични възпалителни процеси и ракови заболявания.

Наблюденията при онкологично болни показват, че приемът на повече от 3.5 грама дневно има много добър ефект.

Куркуминът активира митохондриалната клетъчна смърт и регулацията на тумор-потискащите пътища. Той притежава антиангиогенни свойства, т.е. потиска образуването на кръвоносни съдове в туморната тъкан. Последното води до възпрепятстване на туморния растеж и до неговото унищожение.

Какво е вашето мнение?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *