Куркумин при рак и други заболявания

Куркумин при рак и други заболявания

  • август 6, 2018
  • Рак
  • 0 коментара
  • admin

Оранжевата азиатска билка куркума се използва от векове в древната индийска система за грижа за здравето Аюрведа и в китайската медицина. Куркуминът е най-силното активно противовъзпалително вещество в куркумата. Притежава мощно противовъзпалително действие, особено при хронични процеси.

Куркумата се използва ежедневно в храната в много азиатски култури. Възхваляват се нейните свойства да забавя процесите на стареене и лечебните й качества.
Сравнително отскоро започна задълбоченото изследване на нейните съставки и в Западната медицина. В последните години се появиха над 240 публикации в медицинските издания относно ролята на куркумина като предпазващ от рак.
Куркуминоидните полифеноли са основните антиоксидантни съединения в корена на куркумата. Куркуминът е основният куркуминоид и на него се дължат повечето от полезните действия на куркумата. Другите куркуминоиди включват десметоксикуркумин и бис-десметоксикуркумин.

Проведените от фондацията „Удължаване на живота“ (Life Extension Foundation) изследвания показват, че куркуминоидите действат поне на 10 фактора, свързани с развитието на рак. Към тях се отнасят хроничното възпаление, ДНК-уврежданията и нарушаването на клетъчните сигнални пътища. Приемът на продукти, съдържащи куркумин води до унищожение на митохондриите на злокачествените клетки, блокиране фазите на клетъчното деление и потиска развитието на стволовите клетки – родоначалници на нови ракови клетки.

Според данните от други изследвания, куркуминът активира процесите на апоптоза (естествената смърт на клетките). Той също така потиска отделянето на простагландините (съединения, активиращи туморния растеж). Едно изследване в Китай посочва, че куркуминът причинява апоптоза при тройно отрицателни клетки от рак на млечната жлеза, т.нар. TNBC. Това е вид много агресивен карцином, устойчив на лъче- и химиотерапия.

Куркумата се комбинира с кокосово масло, зехтин или прясно мляко за по-добро усвояване. Може да се добави и малко черен пипер, заради съдържанието на пиперин. Последният помага за усвояването на куркумина.

За хора с хронични възпалителни процеси и раково заболяване се препоръчват хранителни добавки с високо съдържание на куркумин.

Засега в практиката няма утвърдена доза, но наблюденията при онкологично болни показват, че приемът на повече от 3.5 грама дневно има най-добър ефект.

Куркуминът участва в регулацията на тумор-потискащите пътища и активира митохондриалната клетъчна смърт. Активното вещество притежава антиангиогенни свойства, т.е. потиска образуването на съдове в туморната тъкан. Последното води до нарушено хранене на тумора и неговото унищожение.

Полезното действие на куркумата не свършва с това. Куркуминът е мощен антиоксидант и действа противовъзпалително, и следователно може да помогне за борба с редица хронични, сърдечно-съдови заболявания и диабет, до деменция. В действителност, изследвания показват, че куркуминът действително потиска образуването на амилоидни плаки, свързани с болестта на Алцхаймер. Също така е доказан като полезен в облекчаване на артрит и подобряване на здравето на черния дроб и жлъчния мехур.

Какво е вашето мнение?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *