Как куркумата може да ни предпази от флуоридна интоксикация?

Как куркумата може да ни предпази от флуоридна интоксикация?

Невродегенеративните ефекти на флуорида са много добре документирани в научната литература, но въпреки това дори в развитите страни токсичните му производни от индустриалното производство често се изхвърлят в питейните води. И макар това масово натравяне на обществеността да продължава вече десетки години, има начин вие и вашето семейство да се предпазите от токсичните ефекти на флуорида.

Изследоватески екип от Индия публикува своите открития в списание „Pharmacognosy Magazine“, според които редовната консумация на куркума – подправка, традиционно употребявана в Индия и целия азиатски регион, спомага за предпазване на мозъка на бозайниците от флуоридна интоксикация. Тъй като флуоридът доказано предизвиква невродегенеративни промени на мозъка по биохимичен път, екипът от университета “Mohanlal Sukhadia University” търсил вещество, което да го неутрализира и открил, че куркумата успява да „изчисти“ постъпилия в организма флуорид.
Флуоридът причинява смърт на мозъчните неврони и дори рак

Оценявайки общата токсичност на флуорида въз основа на над десетилетие интензивни проучвания, изследователският екип изказва твърдение, че това химическо вещество неизменно се натрупва в мозъчната тъкан. Подобно на моно-натриевия глутамат (monosodium glutamate – MSG), който превъзбужда мозъчните клетки и ги унищожава, флуоридът има токсичен ефект, който може да има дълготрайни и сериозни последици за здравето.
„Флуоридът е може би първият неорганичен йон, който привлече вниманието на научния свят със своите токсични ефекти и понастоящем неговата токсичност при прием с питейната вода се признава за световен проблем”, обясняват участниците в проучването. „Ефектите на флуорида върху здравето включват много видове рак, нарушение на репродуктивните способности, сърдечно-съдови и неврологични заболявания”.

Изследвайки ефектите на куркумата при мишки, изследователите открили, че куркуминът (най-добре изследваната съставка на куркумата) притежава мощна антиоксидантна и противовъзпалителна активност. Той предпазва от всякакви форми на клетъчно увреждане, включително срещу кислородни, хидроксилни и супероксидни радикали. Куркуминът също така ускорява производството на глутатион, основният антиоксидант на организма. За него изследванията показват, че е главният фактор срещу оксидативния стрес.
Добавяйки куркумата към храната може напълно да възстановим уврежданията, причинени от флуорида

Знаейки, че флуоридът предизвиква както невротоксични, така и невродегенеративни промени на мозъчната тъкан, особено на мозъчната кора и хипокампуса (зона на мозъка с много важни за функциите на организма центрове), екипът изследвал ефектите на флуорида върху четири групи с мишки, като разделили групите по следния начин: група мишки приемала само флуорид; втората група – флуорид в комбинация с куркума; третата – само куркума, като имало и контролна група без добавки. Всички контролни животни консумирали назначените им режими в продължение на 30 дни преди да бъдат подложени на анализ.

В края на изследователския период е установено, че при мишките от флуоридната група, на които са давани по 20 части на милион (ррм) флуорид във водата, без куркумин, е имало значително увеличение на малондиалдехидната активност (MDA) – маркер за оксидативен стрес. Мишките, които консумирали същото количество флуорид, заедно с 30 милиграма на килограм тегло куркума, обаче, показали значително намаляване на нивата на MDA, доказващи токсично-медиаторната активност на куркумата.

Авторите пишат: „Флуоридът преминава кръвно-мозъчната бариера, натрупва се в мозъчните неврони на хипокампалните ядра и предизвиква серия от реакции, повишаващи оксидативния стрес и съдържанието на MDA в мозъчната тъкан, което пък е краен продукт на липидната пероксидация.”
„От друга страна е наблюдавано значително понижаване на нивата на MDA, след прилагане на куркумин, в сравнение с групата, третирана само с флуорид, защото този фитохимикал прихваща свободните кислородни радикали като супероскидни анйони и хидроксилни радикали, които имат важна роля за започване на липидната пероксидация”.

Имайки предвид всичко това, както и доказаните антиоксидантни свойства на куркумина, може би е добра идея да започнете да прибавяте куркумин към всяко хранене.

Източник:
– Jonathan Benson

Какво е вашето мнение?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *